Головна » 2018 » Квітень » 26 » Новий крок для збереження культурної традиції
02:09
Новий крок для збереження культурної традиції

     Про петриківський розпис давно відомо як у нашій країні, так і за її межами, написано багато віршів та пісень, традиції його виконання передаються з покоління в покоління, від майстрів розпису їхнім учням. Проте книг та підручників з вивчення цього унікального виду мистецтва бракує. Завдяки нашій землячці, Тетяні Анатоліївні Гарькавій, автору трьох альбомів «майстер-клас з петриківського розпису», навчального посібника та буклетів, які допомагають ознайомитися із неповторним петриківським розписом, у 2017 році вийшов у світ підручник «Петриківський декоративний розпис». Це одна з перших спроб створення підручника з вивчення петриківського розпису, який має задовольнити запити студентів та викладачів декоративно-прикладного мистецтва, як середніх, так і вищих навчальних закладів.
     10 квітня 2018 року у приміщенні районного музею етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва, для широкого загалу шанувальників мистецтва, відбулася презентація підручника Тетяни Гарькавої «Петриківський декоративний розпис».
     Зі словами привітань та подяки за її вагомий внесок у збереженні, розвитку та популяризації нашого унікального народного мистецтва, до авторки книги звернулися голова Петриківської районної ради Н. І. Коваленко, заступник голови Петриківської райдержадміністрації С. Г. Мироненко, начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій Петриківської райдержадміністрації В. С. Ячмінь,. Привітати Тетяну Анатоліївну прийшли також голова громадської організації «Петриківське земляцтво» К. Ю. Богомаз, колеги по мистецтву Л. М. Горбуля, В. Ф. Панко, І. В. Дмитрюк, її учні та випускники, майстри петриківського розпису, вчителі та викладачі петриківського розпису, учні ПТУ № 79. Гарними були вітання від учнів першого класу Петриківської СЗОШ з вчителем Я. Г. Данильченко та учнів Петриківської дитячої музичної школи.
 
Тетяна Анатоліївна Гарькава має безліч нагород, почесних грамот, подяк, дипломів, зокрема від міністерства культури України, посольств різних країн світу, міжнародних конгресів тощо. Роботи її зберігаються у багатьох музейних і приватних колекціях України та світу.
     Активна творча позиція заслуженого майстра народної творчості України Тетяни Анатоліївни Гарькавої та обмежена кількість навчальної літератури для вивчення генезису, історії розвитку, самобутності та, особливо, техніки петриківського декоративного розпису підштовхнули до створення такого підручника у цій галузі, який надав би студентам можливість поєднати системне вивчення теорії та використання навчального матеріалу з власного творчого досвіду художниці і педагога, учениці та послідовниці видатного майстра петриківського декоративного розпису Ф. С. Панка. Її талант, мотивований активною творчою позицією, направлений на відродження та імідж творчої спадщини одного з найвідомішого виду декоративно-прикладного мистецтва – петриківського розпису.
   
 Підручник «Петриківський декоративний розпис» є унікальним прикладом збереження, фактом передачі знань культурної спадщини та призначений як для учнів загальноосвітніх шкіл, художніх коледжів та училищ, так і для студентів вищих мистецьких закладів, а також для усіх, хто бажає прилучитися до петриківського розпису.
     Маючи за мету якомога повніше розкрити особливості художньої мови, розглянути теоретичні питання з курсу декоративно-прикладного мистецтва петриківського розпису, його виникнення та розвиток, у книзі об’єднано з практичними, на рівні майстер-класу, напрацюваннями авторки. 
У підручнику петриківський розпис висвітлено як явище світової художньої культури, його філософські засади, національну основу та самобутність, приділено значну увагу історії його виникнення та розвитку.
     Опираючись на досвід визначних майстрів петриківського декоративного розпису, на основі розгляду їхніх творів, аналізуючи принципи, окремі прийоми та засоби, якими вони досягли рідкісної емоційної виразності, виділені основні традиційні напрями та стилі петриківського декоративного розпису.
Цей підручник є унікальним прикладом збереження, фактом передачі знань молодому поколінню творчої культурної спадщини, а також важливим кроком у історію та розвиток петриківського декоративного мистецтва.

 

Переглядів: 304 | Додав: YaYana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar